In Blog

’s Ochtends ontbijt je niet thuis, maar koop je onderweg een broodje of croissantje. Zonder dat je het doorhebt, heb je het broodje al lopend of achter je beeldscherm opgegeten. ’s Avonds eet je, met het bord op schoot, al televisiekijkend of swipend achter je tablet je eten op.

Omdat je niet met aandacht eet, vergeet je te kauwen. Het kauwen van je eten, zorgt ervoor dat je spijsvertering opgang komt en dat je eten goed opgenomen wordt door je lichaam. De spijsvertering dient eigenlijk maar één doel en dat is ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen uit je voeding ook daadwerkelijk in je bloed terechtkomen. De opname van stoffen vindt plaats in je darmen. Maar het verteringsproces begint al in de mond. Hap-slik-weg eten is niet goed, het kan zelfs zorgen voor winderigheid of een opgeblazen gevoel.

Het is belangrijk dat je tussen de 15 en 20 keer kauwt, voordat je je eten doorslikt.

Slecht kauwen is niet goed voor je spijsvertering

Het spijsverteringsproces begint nog voordat je iets in je mond stopt. Zodra je denkt aan iets lekkers of je ruikt eten, dan merk je dat het speeksel in je mond toeneemt. De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het voedsel verteerbaar wordt. Door je eten goed te kauwen, vermeng je je eten met je speeksel en wordt je eten beter verteerbaar.

Als je niet goed kauwt, dan komen er grotere brokken voedsel in je maag. De spijsverteringsenzymen kunnen dan niet goed inwerken op je voedsel en daardoor verteerd het voedsel slechter. Je hebt hierdoor niet alleen het gevoel dat je eten zwaar op de maag ligt, maar je ontlasting is ook slechter.

Kauwen helpt je om af te vallen

Door snel te eten zit je maag in een korte tijd vol, maar voel je je niet verzadigd. Waardoor je geneigd bent om door te eten of nog een keer op te scheppen.Een verzadigd gevoel begint wanneer de eerste voedingsstoffen door de darmwand worden opgenomen. Je hersenen krijgen dan een seintje dat je genoeg gegeten hebt. Eet je te snel en/of onbewust, dan krijgen je hersenen geen seintje (of veel later).

De meeste Nederlanders doen ca. 12 minuten over hun avondeten. Het seintje naar je hersenen volgt echter pas na 20 minuten. Probeer dus minimaal 20 minuten over je eten te doen. Kauw je eten minimaal 15 tot 20 keer en leg af en toe je bestek even neer.

Spoel je eten niet weg!

Wanneer je iets drinkt bij het eten, zorg er dan voor dat je je eten niet wegspoelt. Het is belangrijk dat je voldoende water (1,5 tot 2 liter) drinkt per dag, maar drink niet te veel tijdens het eten.

Drinken kan je speeksel uitschakelen en je speeksel heb je juist nodig om je spijsvertering opgang te krijgen. Het wegspoelen van je eten kan ook gevolgen hebben voor je stoelgang.

Zijn smoothies gezond?

Smoothies lijken gezond, omdat je snel veel groente en fruit binnen krijgt. Echter omdat je niet kauwt of nauwelijks kauwt, komt je spijsvertering niet goed opgang. Er gaat dus geen seintje naar je hersenen dat je hebt gegeten. De kans dat je daarna snel weer trek krijgt is groot en je spijsvertering heeft grote moeite om je smoothie te verwerken.

Verder “drink” je in no time 300 gram groente en fruit weg. De kans dat je in eenkeer (te)veel fruitsuikers binnenkrijgt, is groot en door het fijnmalen van de groente en fruit, maak je de vezels kapot. Vezels zorgen voor een volgevoel, een goede darmwerking en stoelgang.

Datzelfde geldt voor verse vruchtensappen. Probeer maar eens 3 sinaasappels achter elkaar op te eten, ik durf te wedden dat je dat niet lukt.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende kauwt en langzamer gaat eten?

Probeer met aandacht te eten. Ga aan een tafel zitten en zet de televisie uit en je tablet en mobiel op stil. Kijk wat je eet en geniet van iedere hap die je neemt.

Kauw je eten goed en leg af en toe je bestek neer. Maak er een gewoonte van om tijdens de lunch of het avond eten ook wat rauwkost of een salade te serveren.

En nog belangrijker, neem de tijd (minimaal 20 minuten) om te ontbijten, te lunchen en je avondeten te eten.