Zo’n 35 procent van alle vrouwen hebben wel eens hoofdpijn tijdens de menstruatie. Dit betekent dat 1,2 miljoen vrouwen in Nederland iedere maand last hebben van een drukkende, kloppende en zeurende hoofdpijn.
Komt jou dit bekent voor? In deze blog lees je enkele weetjes en tips die je kunnen helpen. Neem de pijn niet voor lief (mijn moeder had het ook), want je kunt er wel iets tegen doen.
Wat voor soort hoofdpijn heb je?
Als je regelmatig hoofdpijn hebt, dan lijkt het zo normaal dat je er niet meer bij stilstaat. Je hebt er mee leren leven en geaccepteerd dat je regelmatig hoofdpijn hebt. Soms helpt een aspirine en soms helpt geen enkel medicijn. Er zijn zoveel verschillende soorten hoofdpijn, dan het voor iedereen anders voelt. Zelfs de hoofdpijn tijdens de menstruatie verschilt per persoon. De meeste vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van gewone hoofdpijn, maar er zijn ook vrouwen die last hebben van migraine.
Een gewone hoofdpijn voelt aan als een griep of als spanningshoofdpijn. Maar er zijn ook vrouwen die tijdens de menstruatie een heel andere soort van hoofdpijn hebben. Deze is veel pijnlijker, voelt ernstiger aan en duurt ook langer. Tegen deze hoofdpijn helpt niets, ook niet als je meerdere aspirines en paracetamolletjes tegelijk slikt. Deze soort van hoofdpijn noemen we menstruele migraine.
Wat zijn de symptomen van menstruele migraine?
- De hoofdpijn komt in aanvallen en de start en het verloop is elke maand hetzelfde (het begint vaak bij de eerste dag van je menstruatie);
- Je bent misselijk en/of je moet overgeven;
- Je bent gevoeliger voor licht en/of geuren;
- Pijnstillers helpen amper tot niet;
- De pijn is bonzend en kloppend en zit meestal aan één kant van het hoofd,
- Iets doen verergert de pijn en je kunt niet (goed) functioneren. Vaak is slapen het enige wat een beetje helpt.
Hoe kan menstruele migraine ontstaan?
De hormoonspiegel verandert tijdens en voor de menstruatie. De oestrogeen spiegel daalt voor de menstruatie en progesteron gaat ook omlaag. Dit wordt ook wel de ‘premenstruele week’ genoemd, waarin ook het bekende PMS bij sommige vrouwen optreedt. Dit is qua humeur dan ook een slechte week. Je voelt je chagrijnig, neerslachtig, vermoeid en hoofdpijn kan zich voordoen.
Door de verandering in de hormoonspiegel verandert de vochtbalans, de bloeddruk en je weerstand is minder (gevoeliger voor drempelverlagende producten en/of activiteiten). Vrouwen met menstruele migraine zijn tijdens hun menstruatie extra ontvankelijk voor hormoonschommelingen en gevoeliger voor drempelverlagende producten en/of activiteiten, waardoor ze een migraineaanval kunnen krijgen.
Wat zijn de symptomen bij gewone hoofdpijn?
- De ene maand heb je een zeurende hoofdpijn en de andere maand knettert het behoorlijk;
- De pijn kan de hele dag of een paar dagen duren en zit door je hele hoofd en nek (je voelt je stijf);
- Een paar aspirine en rust kunnen helpen;
- Als je iets doet, wordt de pijn erger, maar je functioneert nog redelijk.
Wat kun je zelf doen tegen hoofdpijn?
- Neem rust: Het is niet alleen belangrijk dat je voldoende nachtrust hebt (7 tot 8 uur), maar probeer ook stress te vermijden. Maak minder afspraken en plan een paar dagen voor je menstruatie (en tijdens je menstruatie) geen stressvolle en drukke afspraken. Probeer te relaxen, ga naar een fysiotherapeut en/of naar yoga, neem vaker een bad of ga naar de sauna. Denk aan jezelf en ontspan!
- Drink meer water: Het advies is 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Door een vochttekort in je lichaam krijg je eerder hoofdpijn. Probeer voor en tijdens je menstruatie voldoende water te drinken en vermijd vocht afdrijvende dranken (cafeïne) zoals koffie, thee, cola en light dranken (aspartaam).
- Pas je voeding aan: Van een aantal voedingsproducten is bekend dat ze drempelverlagend werken. Denk dan aan koffie, cacao, cafeïne, aspartaam, vet-sin en kaas. Probeer dus zoveel mogelijk deze en kant-en klaar producten te vermijden.
- Probeer af te vallen: Wanneer je overgewicht hebt (BMI hoger dan 25), dan is de kans op migraine groter. Je hebt dan meer kans op ontstekingen in je lichaam en bent daardoor gevoeliger voor hoofdpijn en migraine.
Migraine, hoe nu verder?
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen niet naar hun huisarts gaan en zelf experimenteren met pijnstillers. Toch is het belangrijk dat je niet zelf gaat dokteren met medicijnen en hulp zoekt bij je huisarts en/of bij de hoofdpijn kliniek.
Het komt helaas ook voor dat huisartsen zelf gaan experimenteren (ze schrijven dan beta blokkers of epilepsie medicijnen voor) en vaak willen ze je ook niet doorverwijzen naar de hoofdpijn kliniek. Tijdens de huisartsen opleiding wordt er nog weinig aandacht besteedt aan voeding en leefstijl en wat de gevolgen hiervan voor je lichaam zijn. Veel huisartsen zullen daarom ook geen waarde hechten aan de aanpak hiervan.
Gelukkig komen er per jaar steeds meer medici bij die wel het verband tussen voeding en leefstijl zien. En worden er steeds meer wetenschappelijke artikelen hieromtrent gepubliceerd. De behandeling van menstruele migraine, blijft lastig. Je menstruatie is nu eenmaal een gegeven.
Ik help al jaren vrouwen die last hebben van hoofdpijn en/of migraine. Wanneer je je hoofdpijn en/of migraine wilt verminderen d.m.v. het aanpassen je leefstijl en voeding, dan is het online programma migraine en voeding iets voor jou.
Meer informatie over het programma migraine en voeding.
Wat je ook doet, neem regelmatig rust, ontzie en verwen jezelf.
Ik ben gediplomeerd gewichtsconsulente, vitaliteitscoach en expert op het gebied van migraine en voeding.
Naturally by Cynthia is er voor particulieren en zakelijke klanten.
Ik focus niet op afvallen, maar op een gezondere leefstijl.
Mijn online coaching programma’s helpen jou om op een gezonde en natuurlijke manier blijvend af te vallen. Je leert bewust te worden van je gedrag en wat je lichaam aan energie (voeding) nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je voelt je vitaler en energieker dan ooit en je kan beter omgaan met stress.
Voor bedrijven heb ik speciale programma’s en workshops ontwikkeld. Deze helpen werkgevers en medewerkers om de vitaliteit en productiviteit te verbeteren en ziekteverzuim te verminderen.