In Blog

Dat teveel vlees eten niet goed voor ons en het milieu is, dat is inmiddels wel bekend. Moeten wij nu overstappen op “vervangers”? De schappen liggen er vol mee!

Ik ben ervan overtuigd dat wat je eet, bepaalt hoe je je voelt. Gezond en gevarieerd (seizoensgroente en fruit) eten vind ik niet alleen lekker, maar ook belangrijk. 

Kant- en klaar producten vermijd ik zoveel mogelijk en voor migraine patiënten zijn ze vaak een trigger voor een aanval. 

Het schap met de vis- en vleesvervangers loop ik altijd voorbij. Ik geef toe, ik heb ook nog nooit “vervangers” gegeten en vind het er ook heel smerig uit zien. Maar ondanks mijn vooringenomen mening (dat het allemaal chemische rotzooi is), ben ik wel nieuwsgierig. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in de etiketten van de “vervangers”.

Als je dit leest, zou jij het dan nog willen eten?

  • Gar­den Gour­met Ve­ge­ta­ri­sche smeer­worst tuin­krui­den 

Ingrediënten: Water, gerehydrateerd SOJA-eiwit (19%), plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad), gerehydrateerd TARWE-eiwit (16%), ui, aardappelzetmeel, zout, glucosestroop, scharrelEI-eiwit, erwtvezel, knoflook, gist, aroma, dextrose, stabilisatoren (guarpitmeel, xanthaangom), kruiden & specerijen, champignon, antioxidant (rozemarijnextract), gehydrolyseerd eiwit (SOJA, maïs), gistextract, kleurstoffen (E163, E172)

E163 Anthocyanines:  Kleurstof liggend tussen roze, paars en blauw. Gemaakt van groente en fruit. Risico: mogelijk reactie bij astma.

E172 IJzeroxiden: Gele, bruine, zwarte of rode kleurstoffen. Gemaakt uit de oxidatie van ijzer. Risico: kan schadelijk zijn bij de inademing, omdat het aak in nano deeltjes verwerkt is. Verboden in Duitsland. 

  • AH Ve­ge­ta­ri­sche groen­te­bur­ger

Ingrediënten: groente (19% wortel, 19% maïs, 11% ui, 5,5% doperwt, 2% paprika, 0,1% prei), tarwebloem, water, zonnebloemolie, aardappelvlok, aardappel, dextrose, voedingsvezel (citrus, erwt), zetmeel (tarwe, maïs), zout, vrije-uitloopei-eiwit, specerijen, maltodextrine, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (soja, maïs), gist, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose [E464]), kruiden, specerijenextract, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), vitamine B12, gerstemoutextract, ijzer.

E464 Hydroxpropylmethylcellulose: Verdikkingsmiddel, vulstof, emulgator en antiklontermiddel. Wordt kunstmatig gemaakt met cellulose (E460). Risico: Als je er teveel van eet, kan verstopping, diaree, krampen of winderigheid optreden

E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren: Emulgator en stabilisator. Wordt kunstmatig gemaakt door stoffen waaronder vetzuren te bewerken. De vetzuren waarmee het gemaakt wordt zijn vrijwel altijd afkomstig van plantaardig oliën, maar er wordt soms ook dierlijk vet zoals varkensvet gebruikt. Risico: door gebruikt van varkensvet is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies. 

Conclusie: Er zullen ongetwijfeld iets gezondere “vervangers” geproduceerd worden, maar ik laat de vis- en vleesvervangers toch maar links liggen. Een dagje geen vis of vlees is helemaal niet erg en er zijn voldoende gezonde en lekkere producten, waardoor je het stukje vis of vlees helemaal niet mist. 

Groenteburgers kan je heel goed zelf maken en deze hoef je dus niet kant- en klaar te kopen. Lekker recepten, die je gemakkelijk zelf kan maken staan op mijn website onder het kopje recepten.

Recept voor de zelf gemaakte bieten burger

Wat is een gezond alternatief? Vis en vlees is niet te vervangen, maar je hoeft ook niet iedere dag vis of vlees te eten. Kies op een vis of vleesloze dag eens voor peulvruchten. Bonen en linzen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam en ze bevatten vezels en eiwitten. 

Tip: Wil je gezonder gaan eten, vermijd dan kant -en klaar producten en kies voor vers en seizoensproducten.

Kies bewust en eet smakelijk!