In Blog

Gezonder eten, gezondere leefstijl, we worden er de laatste tijd een beetje mee overspoeld. Ondanks het feit dat de helft van alle Nederlandse overgewicht heeft en er dagelijks nieuwe gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk bijkomen, lijkt het de meeste ons niet te deren. We blijven gewoon doorgaan met onze huidige manier van eten en bewegen. Het helpt natuurlijk ook niet, dan artsen liever een recept uitschrijven, dan je tips te geven hoe je gezonder kunt gaan leven zonder al te veel aanpassingen.

Waarom is het toch belangrijk dat je gezonder gaat leven?

Voeding speelt een belangrijke rol in de preventie en genezing van ziektes zoals diabetes type 2. Je kunt al met een paar kleine aanpassing van je dagelijkse leefstijl, in veel gevallen, diabetes type 2 voorkomen of terugdraaien. 

Veranderen is moeilijk en eng:

Het aanpassen van je dagelijkse eet- en leefpatroon lijkt moeilijk en is voor sommige van ons wellicht ook wel eng. Je bent zo gewend aan je huidige leventje en eetgewoontes, waarom zou je dat veranderen? Je weet nu wat je hebt en als je iets gaat veranderen, hoe ziet je leven er dan uit?

Zo’n verandering is wellicht niet alleen doodeng, maar kost ook heel veel tijd, onnodige energie en geld. En dat is voor velen de reden om niets te veranderen. 

Hoe kun je toch veranderen, zonder al te veel rompslomp?

Gezonder leven is helemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld als je wellicht denkt, met een kleine aanpassing in je dagelijkse leef- en eetpatroon, kun je al heel veel verschil maken. 

Wat is dan zo’n kleine aanpassing?

1. Kies vaker voor langzaam verteerbare koolhydraten:

Dit voorkomt hoge pieken en dalen in je bloedsuiker spiegel. Probeer daarom minder geraffineerde graanproducten te eten zoals witbrood, witte rijst en suiker. Kies vaker voor aardappelen, volkoren producten, volkoren pasta en volkoren rijst.

Deze producten zorgen ervoor dat de omzetting van glucose vertraagd en geven je ook een meer verzadigd gevoel, waardoor je minder gaat snoepen en snacken.

2. Focus niet op gewichtsverlies en calorieën tellen:

Calorieën tellen is een tijdrovende bezigheid die nergens toe leidt. Kies producten die je voeden en dan hoef je niet te focussen op hoeveel je eet. 

3. Wees zuinig met het eten van “verkeerde / snelle” koolhydraten:

Veel kant- en klaar producten (koek, snoep, soepen, frisdranken etc.) en producten met een hoge glycemische index zorgen voor een snelle stijging van de bloedglucose spiegel. 80% van alle gefabriceerde voedingsmiddelen bevatten teveel suiker, teveel verkeerde vetten en weinig vezels. Snelle koolhydraten vullen tijdelijk, maar voeden je niet.

4. Meer bewegen en vaker naar buiten:

We zitten de hele dag binnen en als we sporten dan kiezen we voor de sportschool. Heb je geen tijd om te sporten, neem dan vaker de trap of de fiets. ’s morgens of ’s avonds een blokje om, is niet alleen rustgevend, maar helpt je ook om meer te bewegen.  

Vaker bewegen en in de buitenlucht zijn, zorgt er ook voor dat je beter kunt slapen. Een goede en voldoende nachtrust helpt je om gewicht te verliezen en de indrukken van de dag te verwerken. 

5. Bewust genieten van eten:

De gemiddelde Nederlander heeft binnen 12 minuten zijn avondmaaltijd op. Terwijl de bewoners van de mediterrane landen de tijd (tot wel 1,5 uur) nemen om te eten en te genieten van het moment. Het naar binnen schrokken van eten, voedt niet. Als je te snel en onbewust eet, dan heb je  vaker na het eten weer trek of zelfs honger. 

Probeer minimaal 20 minuten over een maaltijd te doen. Kauw je eten goed (15-20 keer) en leg wat vaker je bestek neer. Kijk, ruik en proef wat je eet!

Niet alles tegelijk:

De bovengenoemde punten hoef je niet meteen allemaal uit te voeren. Kies er een punt uit en verander je gewoontes stap voor stap. Iedere dag dat je een gezonde keuze maakt, is er eentje. Wees niet teleurgesteld als het een keertje niet lukt. Het veranderen van je gedrag en leefstijl kost nu eenmaal tijd (minimaal 1 kwartaal). 

Wees trots op jezelf als het wel lukt en geniet!

Heb je vragen en/of hulp nodig, laat dan een bericht achter op de site www.naturallybycynthia.nl/contact.