In Blog

Groenten en fruit bevatten goede koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen.

Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Omdat niet één groente of fruit soort alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt, is het advies om te variëren.

Tips voor groente:

  • Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snack tomaatjes of wortels voor onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten;
  • Groente kun je op vele manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren. Zo maak je groente eten nog gevarieerder.
  • Houd rekening met de seizoenen en herkomst. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, radijs, rode biet, rode kool, spruiten, tomaat, ui, wortel en witlof.

Tips voor fruit:

  • Net als groente kan fruit altijd en overal. Denk aan plakjes appel of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of mango door de rijst;
  • Een beetje gedroogd fruit is lekker voor erbij. Een paar dadels als snack, wat rozijnen door de muesli of wat gedroogde abrikoos door de curry. Hou het klein, omdat gedroogd fruit flink wat suiker bevat. Gedroogd fruit kan vers fruit niet vervangen omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen,
  • Houd rekening met de seizoenen en herkomst. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: ananas, appel, banaan, druif, mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel.

Voor meer informatie over de milieubelasting van groente en fruit en welke producten je per seizoen het beste kunt kiezen: https://groentefruit.milieucentraal.nl